Constelatii familiale: Puterea sistemelor familiale

Scris de mihaela marinas

Atunci cand lucram cu constelatii familiale ne devine evident faptul ca, in momentul nasterii intr-o familie, mostenim nu numai genele biologice ci si sistemul de credinte si modelele comportamentale ale acelei familii.

Familia noastra este ca un camp de energie care ne contine, pe fiecare la locul sau, inca din momentul nasterii. La fel cum avioanele sunt tinute in aer atunci cand pista de aterizare este ocupata, fiecare la nivelul si viteza proprie, la fel suntem si noi tinuti in acest camp familial energetic, la un nivel particular care limiteaza sau sporeste capacitatea noastra de a fi fericiti, libertatea de alegere, succesul in indeplinirea scopurilor, abilitatea de a mentine relatii placute, sanatate si stare de bine.

Uneori, este posibil sa simtim ca avem acces la toate aceste lucruri iar alteori putem sa simtim ca avem modele comportamentale problematice de o viata intreaga.

Prin constelatii familiale putem sa intelegem aceste tipare, la cel mai profund nivel. Aceasta metoda ne ofera ocazia sa crestem dincolo de aceste tipare, fara a le nega, si sa ne gasim astfel locul si linistea interioara.

Caracterul campului familial energetic este format din istoria familiei noastre, inclusiv din religie si din credintele care au avut putere in familia noastra. Aceasta este constiinta familiei. Tara si religia in care suntem nascuti are influenta in egala masura.

Campul de energie al familiei noastre este modelat de evenimente precum: istoricul relational al parintilor si bunicilor nostri, morti premature ale unor copii, avorturi, pierderi de sarcina, sinucideri, razboaie, parasirea unei tari, schimbarea religiei, incest, stramosi care au fost victime sau persecutori, incredere, tradare.

Exemple de evenimente care au adus prejudicii in campul familiilor, de-a lungul timpului: bogatii obtinute pe nedrept, inselaciune sau furt, profesii care necesita crima, forme de abuz, incarcerari ale membrilor familiei in inchisori sau in azil, accidente care au avut ca rezultat moartea, negarea religiei sau a tarii de apartenenta a cuiva.

Fraza biblica “pana la a treia sau a patra generatie” se dovedeste a fi reala in constelatii familiale. De multe ori, nu cunoastem la nivel constient influenta campului familial in care ne-am nascut.

Astfel, suntem prinsi, la nivel inconstient, in comportamente si atitudini care sunt mai puternice decat noi si suntem determinati sa actionam in moduri pe care mai tarziu le regretam si nu le intelegem.

Lucrul cu metoda denumita constelatii familiale ne arata ca familia inseamna, in primul rand, un destin. Vestea buna este ca nu suntem prinsi intr-un mod neajutorat in acest destin, ci ca putem sa ne vindecam.

Cel mai important e ca suntem imputerniciti, intelegand mecanismele, sa ne controlam comportamentul astfel incat sa nu cauzam suferinta generatiilor urmatoare.

Hellinger numeste aceasta metoda ca fiind “fenomenologica”. Ce inseamna acest lucru? Esenta lucrului cu constelatii familiale sau constelatii sistemice este “a accepta ceea ce este”. Facilitatorii de constelatii sistemice  si familaile nu pot avea scopuri si dorinte personale pentru clientii lor. Sarcina lor este sa serveasca campului.

Ei privesc la ceea ce este, in momentul prezent. Istoria familiala ne ajuta sa elucidam pozitia reprezentantilor si sa o folosim ca pe o sursa de informatii reale. Judecatile si interpretarile este de preferat sa fie evitate.

Iata cum explica Bert Hellinger, fondator al metodei numite constelatii familiale si sistemice, aceasta metoda:

“Linistea si claritatea perceptiei sunt posibile atunci cand consimtim la lume asa cum este ea, fara nicio intentie de a o schimba. Aceasta este, in mod fundamental, o atitudine religioasa care ne aliniaza cu o atitudine de apartenenta la intreg, fara sa ne separe de el.

Ca facilitator de constelatii familiale sau constelatii sistemice, nu pretind ca stiu mai bine si nici nu sper sa descopar ceva mai bun decat fortele interne care sunt deja puse la lucru in sistem. Cand vad ceva care m-ar putea ingrozi, devin constient ca si asta este un aspect al lumii si consimt la el. Cand vad ceva frumos, consimt la acel lucru de asemenea.

Numesc aceasta atitudine umilinta – a consimti la lume asa cum este. Numai aceasta consimtire face posibila perceptia. Fara aceasta consimtire dorintele, fricile, judecatile si toate constructele interioare interfereaza cu perceptia mea.”

Dragostea: energia care circula in constelatii familiale

Exista diferite nivele pe care cresterea personala are loc. Ne putem gandi la aceste lucruri ca la nivelul ego-ului si nivelul sufletului.

La nivelul ego-ului avem toate aceste povesti: “Sotul meu m-a tradat”, “Copilul meu e dificil”, “Mama l-a determinat pe tata sa se sinucida”. Avem acest obicei de a vedea in cei din jur victime si persecutori. Victimele sunt inocente si persecutorii trebuie judecati si pedepsiti pentru ca sunt responsabili pentru suferinta victimelor.

Povestile pe care ni le-am spus despre familia noastra si despre ce s-a intamplat in ea nu sunt adevarate: ele reprezinta doar modul in care noi am interpretat evenimentele pe care le-am vazut sau la care am participat.

Povestile noastre sunt gandurile noastre despre ce s-a intamplat. Prin lucrul cu constelatii familiale putem privi cu iubire si nu cu judecata la ceea ce s-a intamplat cu adevarat. Prin aceasta metoda, descoperim in structura campului energetic de familie motivele care ii determina pe membrii familiei sa devina victime sau persecutori, bolnavi sau handicapati si putem aduce vindecare la acel nivel.

Nivelul sufletului este unul de dragoste pura, dincolo de judecati, fiind complet nonpunitiv. Este caracterizat prin responsabilitate fata de propria persoana. In loc sa cautam pe cine sa blamam, privim dincolo de acest mod simplist de a judeca lucrurile.

Evenimentele care s-au intamplat in familia noastra in trecutul indepartat ne ofera prilejul sa gandim si sa actionam in moduri care sunt dincolo de controlul nostru constient.

Astfel, incetam sa cautam scuze. Ne asumam responsabilitatea personala, chiar daca uneori acest lucru implica vina.

La constelatii familiale, adesea ne intrebam: Ce s-a intamplat in familia sotului meu, astfel incat el a ajuns sa ma insele? Ce s-a intamplat intre sotul meu si mine sau in campul energetic al familiei noastre astfel incat copilul nostru este acum afectat? Ce s-a intamplat in familia tatalui meu astfel incat el a ajuns sa-si ia viata?

Prin constelatii familiale, cautam sa intelegem si sa vindecam dintr-o perspectiva mai inalta, dincolo de judecati, prin dragoste.

Lasa un Comentariu