Constelatii organizationale: interventie sistemica

Scris de mihaela marinas

Constelatii organizationale reprezinta o metoda de lucru care se poate folosi in sistemele organizationale se deruleaza in felul urmator: persoana care doreste sa exploreze o problema determina, intr-o discutie cu facilitatorul constelatiei ce elemente trebuie luate in considerare pentru a oferi o imagine vie a intrebarii organizationale a clientului.

Apoi, deoarece metoda numita constelatii organizationale functioneaza prin reprezentare, clientul alege dintre participantii la workshop o persoana care sa reprezinte fiecare element. Reprezentantii nu stiu nimic mai mult despre caz decat ceea ce aud in interviul initial.

Persoana care are o intrebare de clarificat (clientul) plaseaza reprezentantii in spatiul de lucru, in relatie unii cu altii sau ii indeamna sa-si gaseasca propriul loc.

Apoi incepe sa se intample ceva important: reprezentantii experimenteaza aceleasi perceptii, sentimente si tendinte ca elementele reale din organizatie. Nu stim inca cum functioneaza acest lucru. Desigur, verificam cu clientul daca constelatia corespunde cu organizatia reala.

Apoi, in functie de intrebare, putem avea diferite interventii in constelatie. Interventiile din constelatii organizationale sunt un fel de test cu scopul de a afla motivul principal pentru care organizatia este in acest fel, in acest moment.

Din punct de vedere sistemic, intrebarea este: pentru ce anume este solutie acel simptom pe care il avem in organizatie in acel moment?

In aceasta abordare, lucram cu presupunerea ca atunci cand pattern-urile inconstiente devin vizibile, vor fi mai usor de gestionat si vor oferi clientului mai multe posibilitati de actiune.

O constelatie nu este niciodata o reteta pentru ceea ce trebuie facut: clientul este cel care ia decizia. Facilitatorul este cel care sugereaza anumite teste sau interventii, doar daca clientul este de acord. Apoi, se intampla un dans subtil intre client, constelatie si facilitator.

Ceea ce numim Constelatii organizationale pot fi privite ca un fenomen similar fizicii cuantice: energia este capabila sa ocupe diferite pozitii in spatiu simultan.

O constelatie sistemica este o forma sau o imagine a organizatiei reale care se produce simultan cu imaginea organizatiei reale, dar intr-o locatie complet diferita. Desi constelatiile sunt intotdeauna foarte clare, ele nu sunt precise.

Albrecht Mahr, doctor in medicina din Germania si unul din pionierii in constelatii familiale, a fost primul care a folosit termenul “The Knowing Field”.

A folosit acest termen pentru a descrie fenomenul in care reprezentantii, care sunt asezati in relatie unii cu altii, stiu informatii despre familia actuala sau sistemele organizationale ale clientilor, fara sa existe informatii prealabile despre aceste sisteme.

Desi constelatiile sistemice sunt fenomene care pot exista spontan ca procese naturale, exista anumite conditii sau elemente care sunt benefice pentru a stimula aparitia procesului care se intampla in constelatii familiale si in constelatii organizationale.

E nevoie de crearea unui camp

Poate ca acest camp exista intotdeauna, insa e recomandat sa cream acest camp constient. A sta asezati in cerc transforma spatiul incercuit intr-un camp al cunoasterii.

Atentie si intentie

Un camp sistemic nu se bazeaza pe judecati si opinii. Este un camp in care senzatiile si emotiile curg liber. Este de ajutor daca oamenii prezenti in constelatie nu au o opinie legata de problema in cauza.

Ca facilitator, pentru a ajuta la crearea cadrului potrivit e nevoie sa primesti cu inima deschisa pe toti cei din camera, exact asa cum sunt. Aici este vorba despre a include in mod constient intregul background ce provine din familile, din cultura, organizatia, studiile si trainingurile la care au participat. Cu cat mai mult le este permis background-urilor lor sa existe acolo, cu atat mai puternic este campul.

Daca tuturor participantilor li se permite sa fie acolo – devine mai usor sa nu existe judecati in camp. Cu cat cei prezenti au inima mai deschisa, cu atat mai usor este sa fie exprimate senzatii, sentimente si emotii.

A avea inima deschisa inseamna a fi capabili sa ascultam din locul celuilalt. Putem sa cream acest camp al inimilor deschise atunci cand toti cei care participa sunt primiti, cu toate ranile lor vindecate si nevindecate.

A mentine spatiul

Este nevoie de o gazda. Cineva care ajuta la crearea spatiului si care faciliteaza aparitia campului cunoasterii. Este necesar ca gazda sa precizeze cand se incheie fiecare constelatie pentru ca participantii uneori, neintentionat, stau in rolurile lor ca reprezentanti.

O intrebare

Constelatiile sistemice au nevoie de o tema in jurul careia sa se materializeze. Cel putin un participant trebuie sa fie profund conectat cu problema. Este de observat faptul ca nu e necesar ca reprezentantii participanti la un workshop de constelatii organizationale sau familiale sa stie ceva despre aceste problema.

Interventia

Pe parcursul procesului unei constelatii organizationale/familiale, e nevoie de cel putin o interventie pentru a clarifica un pattern existent si pentru a schimba acel pattern.

Constelatiile scot la lumina felul in care pattern-urile se repeta intr-un sistem, pana in momentul in care o interventie din afara aduce un insight catre schimbare.

Pentru mult timp s-a crezut ca impulsul trebuie sa vina de la facilitator. Dar treptat devine clar ca impulsul catre schimbare poate veni si de la participanti. Poate veni si dintr-un loc care se afla in afara campului constelatiei, in momentul desfasurarii constelatiei.

Lasa un Comentariu