Constelatii sistemice si tiparele repetitive

Scris de mihaela marinas

Ce inseamna constelatii sistemice?

Din ce in ce mai mult realizam ca traim intr-un univers de energie si informatie, iar aceasta energie este ca un camp de rezonanta. In universul fizic, stiinta a explicat ca galaxiile, soarele intregul sistem solar au fost create prin procesul de crestere.

Procesul de crestere este procesul prin care materialele de aceeasi natura sunt atrase unele catre altele. Diferite elemente sunt atrase unele catre altele pentru a forma o masa solida, care formeaza apoi roci, care sunt atrase apoi de alte roci pentru a forma planete. Asa cum este in intreg Universul, asa cum este sus, la fel este si jos.

Acest proces de crestere nu este aplicabil doar lumii fizice, ci este valabil si pentru vibratie, energie si experiente. Ceea ce este similar manifesta atractie magnetica. Dincolo de componenta fizica, fiecare din noi este energie iar energia primara pe care o imprastiem in univers este energia gandurilor si a emotiilor.

Gandurile sunt masurate in termeni de frecventa. Gandurile repetitive si credintele adanc manifestate emit o frecventa si sunt ca un magnet pentru lucrurile similare de aceeasi frecventa. Intelegerea legii atractiei ne ofera o cheie de intelegere a modului in care generatii de femei dintr-o familie pot trai aceeasi experienta de abuz, in locuri diferite, in timpuri diferite.

Putem apoi sa intelegem in ce fel a avea un bunic care a trecut printr-un faliment poate sa duca la dificultatile noastre financiare. Dar cum functioneaza toate acestea? In mod sigur, multi dintre cei care experimenteaza aceste tipare repetitive nu s-au gandit in mod activ la faliment, abuz, boala sau parteneri abuzivi.

Constelatii sistemice, perspectiva sistemica: Suntem o parte din intreg

Ca indivizi, noi nu suntem insule izolate, ci apartinem unui sistem familial, unui suflet al familiei, unei natiuni, unui grup etnic, unei religii, rase. Aceste sisteme detin perceptii si credinte despre oameni, locul lor in lume si soarta lor.

Apartenenta noastra principala este la sistemul nostru familial ce are un impact mult mai mare asupra experientei noastre de viata decat ne-ar placea sa credem.

Dincolo de corpul fizic, suntem fiinte de energie ce posedam un corp emotional, un corp mental si un corp spiritual. Dincolo de cele cinci simturi, suntem fiinte telepatice si raspundem energiilor din jurul nostru. Prin munca de constelatii sistemice, devenim mult mai constienti de aceste realitati.

Energiile din jurul nostru sunt create de credintele, emotiile si intentiile celor cu care venim in contact iar in copilarie absorbim toate acestea ca un burete, in primul rand de la parintii nostri.

Studiile au demonstrat faptul ca inca din viata intrauterina suntem foarte constienti de sentimentele si gandurile parintilor nostri. Astfel, inca din pantecul mamei absorbim si simtim sentimentele ei, deoarece stam in corpul ei. Din punct de vedere biologic suntem expusi la schimbarile hormonale pe care ea le experimenteaza ca rezultat al emotiilor sale.

Cum suntem influentati de emotiile tatalui? Corpul nostru fizic este pe jumatate tata. Exact asa cum amintirile, emotiile si sentimentele sunt stocate in corpul nostru fizic si sunt reamintite de fiecare celula, mostenim modele comportamentale si sisteme de credinte si pe linie paterna. Studiile au demonstrat ca primim acest pachet de informatii de la tata nu doar prin conceptie, ci continuam sa primim input-uri de la tata pe tot parcursul sarcinii si al copilariei.

Acest transfer provine din energia care emana din corpurile noastre non-fizice si care ne leaga de parintii nostri si de stramosii nostri. Prin aceasta legatura energetica are loc comunicarea telepatica si se transfera credintele si sentimentele, asa cum observam atunci cand lucram cu constelatii sistemice.

Ceea ce functioneaza pentru indivizi, este adevarat si pe scara macro. Exact cum noi ca si indivizi avem un corp de energie construit dintr-un corp mental si emotional, exact asa se intampla si in sistemul familial.

Cu alte cuvinte, sufletul familiei are un corp colectiv, emotional si mental, in care sunt stocate toate energiile si toate traumele nerezolvate. In acelasi fel in care universul este construit din energie si informatii, exact asa este si sufletul familiei. Campul de energie al familiilor, intinzandu-se pe multe generatii, este plin cu informatii, credinte si frecvente emotionale pe care le accesam inca din momentul conceptiei noastre.

De asemenea, de la o generatie la alta nu se transmite numai sistemul de credinte, ci si sentimente si amintiri. In ultimii ani, au fost multe discutii in ceea ce priveste Sindromul Falsei Memorii. In anii 1990, multe persoane care faceau terapie au inceput sa aiba amintiri recurente legate de abuzul sexual si, prin urmare, multi parinti au fost acuzati pe nedrept de abuz sexual.

Ceea ce s-a descoperit a fost ca multe persoane care au sentimentul ca au fost abuzati sexual ca si copii intercepteaza informatii din campul emotional si mental al familiei lor si simt repercusiunile unui eveniment care a avut loc cu o generatie sau mai multe generatii in urma.

Este clar acum faptul ca daca o mama sau o bunica a experimentat trauma unui abuz sexual, aceasta trauma ramane prezenta in sufletul cel mare al familiei. Informatiile, imaginile, sentimentele si emotiile sunt prezente acolo pentru noi nu numai sa le simtim, ci si pentru a le recupera ca pe niste amintiri care sunt ale noastre.

Insa mintea noastra constienta nu intelege subconstientul colectiv al familiei si transferul energetic al memoriei in asemenea cazuri. E nevoie sa intelegem insa faptul ca trauma are un impact rezidual care se poate extinde de-a lungul mai multor generatii, cu o intensitate atat de mare incat multe traume pot fi simtite ca si cum sunt ale noastre, ale urmasilor din a doua sau a treia generatie.

Intreaga munca de constelatii sistemice si familiale ne demonstreaza faptul ca nu suntem insule, ci parti dintr-un intreg. Fiind parte dintr-un sistem familial, venim in aceasta lume cu sentimente si credinte care incep sa ne modeleze experientele noastre directe. In esenta, daca in familia noastra exista falimente, abuz sexual, boala sau relatii abuzive, suntem predisusi sa cream aceste experiente in viata noastra.

Iar daca privim inapoi suficient de mult in istoria noastra familiala, toate experientele de viol, crima, foamete, cruzime, saracie, boli sunt reale pentru fiecare familie de pe pamant, chiar daca acele evenimente s-au intamplat acum 15 sau 20 generatii.

Credinta conform careia noi ne cream propria realitate si intelegerea Legii atractiei au crescut in raspandire de-a lungul a mai multe decade. Acest lucru este adesea gandit, impartasit si comunicat intr-un fel care ii face pe oameni sa se simta vinovati pentru experientele lor negative.

Exista pe scara larga credinta ca daca ai fost abuzat sau ai dat faliment, atunci ai atras asta gandindu-te prea mult la aceste lucruri sau ca ai anumite credinte limitative legate de bani sau de siguranta oamenilor.

Aceasta viziune duce la o lipsa totala de compasiune, ignora viziunea de ansamblu a sistemelor din care facem parte si nu face decat sa aduca si mai multa vinovatie persoanei traumatizate. Desi exista o farama de adevar in aceasta viziune, o astfel de perspectiva duce la o lipsa de intelegere profunda a naturii energiei mostenite din sistemul nostru familial.

Unii dintre noi vad aceste credinte mostenite ca provenind din momentele in care mama si tatal ii criticau pentru ca nu au facut ceva bine, fapt ce a dus la lipsa increderii in propria persoana si nu la a nu avea succes intr-un domeniu sau altul.

Lucrurile merg insa cu mult mai departe. Desi ni se pare ca luam decizii prin care decidem ce este sau nu lumea si ceea ce este sau nu adevarat pentru noi, in cea mai mare parte deciziile, credintele si multe din sentimentele noastre sunt prezente cu mult inainte de a exista noi in pantecul mamei sau sa fim capabili sa articulam un singur cuvant.

Acceptarea sortii/destinului prin constelatii sistemice

Adesea, cand folosim termenul “acceptarea destinului” sau “a ne pleca in fata destinului”, pot aparea rezistente pentru ca multi oameni interpreteaza acceptarea sortii ca o acceptare a unor conditii neconfortabile si dureroase.

Acest lucru inseamna insa abilitatea de a accepta conditiile care ti-au fost date la nastere si in timpul anilor de formare. Cand opui rezistenta destinului, opui rezistenta realitatii, iar realitatea nu poate fi schimbata. Singurul lucru care poate fi schimbat este modul in care te simti legat de destinul tau si de ceea ce alegi sa faci cu propriul tau destin.

A rezista la ceea ce este aduce inspre tine mai mult din acelasi lucru. Multi dintre noi petrecem atat de mult timp gandindu-ne la locul de unde venim, incat acordam putina atentie locului in care vrem sa mergem. Cand atentia noastra este plasata mai mult asupra locului de unde venim, ramanem in acelasi loc si trecutul devine o povara in loc sa se transforme intr-un companion si invatator.

A ne supune destinului inseamna sa acceptam datele care ne-au fost date la inceputul vietii noastre. Este despre a alege sa folosim soarta data ca pe o rampa de lansare pentru lucrurile minunate pe care le putem face. In momentul in care ne supunem sortii, ea se transforma in destin.

Acest lucru il putem face cu ajutorul muncii de constelatii sistemice si constelatii familiale.

Lasa un Comentariu